Spoedopleiding motor Venlo

Uniek in deze regio!

Spoedopleiding
Voor de snelle mensen onder ons bestaat de mogelijkheid om in een rap tempo de lessen in te delen. Denk hierbij aan circa 4 lessen per dag!!

De opleiding bestaat uit een gedeelte voortuigbeheersing en een gedeelte verkeersdeelneming. Beide gedeeltes worden afgesloten met een officieel examen van het CBR.

De lessen en het examen van de voertuigbeheersing worden gegeven en afgenomen op een besloten terrein (examen bij Truckstop in Blerick). De lessen van de verkeersdeelneming vinden uiteraard plaats op de openbare weg.

Voor onze kandidaten maken wij gebruik van hetzelfde terrein als waar het CBR de voertuigbeheersingsexamens (AVB) afneemt. Dit terrein biedt enorme mogelijkheden waarbij we op een uiterst professionele, maar zeker ook een snelle manier je AVB examen kunt afleggen. Klik hier voor meer uitleg over de 12 bijzondere verrichtingen van het AVB-examen.

In eerste instantie nemen we uiteraard eerst individueel een 2 uur durende Try The Bike (voor maar 92 euro!) af om het opleidingsniveau te bepalen (aanleg en eventueel ervaring). Op basis van dit opleidingsniveau maken we een planning die naar de wensen van jouw eigen agenda geroosterd wordt.

Heb je er al eens aan gedacht om enkele verlofdagen te nemen en in die tijd je rijbewijs te halen? Vraag onze medewerkers hoe jouw voorgangers dit gedaan hebben…

A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A

Geldigheidsduur theorie en AVB
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Klik hier voor een eenvoudig overzicht voor de toelatingseisen praktijkexamens categorie A (motor) zoals hierboven geschreven.

Verkeersschool Ruud Rutten is dé motorspecialist!

Filmpje 1Motorrijbewijs halen? Ook hiervoor bieden wij spoedopleidingen aan!

Back to top